قرآن در آیه 114 سوره مبارکه مائده میفرماید:
«قالَ عیسَى ابْنُ مَرْیمَ اللَّهُمَّ رَبَّنا أَنْزِلْ عَلَینا مائِدَةً مِنَ السَّماءِ تَكُونُ لَنا عیداً لِأَوَّلِنا وَ آخِرِنا وَ آیةً مِنْكَ وَ ارْزُقْنا وَ أَنْتَ خَیرُ الرَّازِقینَ»
«عیسى پسر مریم گفت: «بار الها، پروردگارا، از آسمان، خوانى بر ما فرو فرست تا عیدى براى اوّل و آخر ما باشد و نشآنهاى از جانب تو. و ما را روزى ده كه تو بهترین روزىدهندگانى»
«قالَ عیسَى ابْنُ مَرْیمَ اللَّهُمَّ رَبَّنا أَنْزِلْ عَلَینا مائِدَةً مِنَ السَّماءِتَكُونُ لَنا عیداً لِأَوَّلِنا وَ آخِرِنا»
خصوصیات مائدهایی که حواریون درخواست کردند
حضرت عیسی علیهالسلام به درخواست حواریون بها داد و فرمود: ای پروردگارم!
«اللَّهُمَّ» تركیب از «یا الله» بعلاوه «هم» است. «الله» نام جامع خدای سبحان است. عیسی علیهالسلام گفت: ای خدای جامع جلال و جمال و ای خدایی كه پرورش دهنده و صاحب و مالك ما هستی «ربنا»، برای نمایش ربوبیتت از آسمان برای ما سفرهای را فرود آر «أَنْزِلْ عَلَینا مائِدَةً مِنَ السَّماءِ»، سفرهای كه این خصوصیات را داشته باشد:
- موجب عود و بازگشت ما به تو شود. «عید» از ماده عود است، یعنی مائدهای بفرست تا ما را به سوی تو برگرداند، و موجب بازگشت ما به تو شود. این لقمه چندان تأثیر گذار باشد كه متأخرین از ما از این لقمه بهرهمند شوند و آنان نیز عود الی الله داشته باشند و با این بازگشت خوش باشند.
- معنای دیگر عید حكایت از خوشی كردن است. یعنی خدایا! لقمهای و سفرهای را برای ما فرود بیاور كه ایجاد انبساط و سرور ما گردد نه آنكه خدای ناخواسته عوارض منفیای چون عُجب و غرور را ایجاد كند.
اثرات معنوی مائده
یكی از مفسرین در رابطه با «عیداً لِأَوَّلِنا وَ آخِرِنا» میگوید: یعنی هر یك از مسیحیان كه بعد از حواریون داستان این مائده را بشنوند از نزول آن مسرور شوند، و نزول آن را مایه بازگشت همه به سوی خدا بدانند.
خدایا! این مائده را علامت و نشانهای از طرف خودت قرار بده، یعنی با این مائده خودنمایی كن. مائدهای كه نشانگر شأن و قدرت توست و نماد رزاقیت و سمیع بودن توست.
خدایا! با این سفره اعلام كن كه تو میشنوی صدای كسی را كه از تو درخواست دارد.
«برگرفته از بیانات استاد زهره بروجردی»