زندگی نامه حضرت آیت الله دستغیب(ره)

حضرت آیت الله سید عبدالحسین دستغیب (ره)، دومین شهید محراب انقلاب اسلامی و از خاندان اصیل و روحانی هشتصد ساله شیراز می‌باشد و با سی واسطه نسبت ایشان به حضرت سجاد علیه السلام می رسد. تحصیلات مقدماتی را نزد اساتید مشهور آن زمان همچون ملا احمد دارابی و آیت الله میرزا علی اکبر ارسنجانی بپایان آورد و نزد اساتید بزرگ نجف اشرف مانند شیخ محمدکاظم شیرازی و ضیاء الدین عراقی و سید ابوالحسن اصفهانی بپایان آورد و به درجه اجتهاد نائل گردید.

آیت الله دستغیب (ره) مسجد جامع عتیق شیراز را که خرابه‌ای بیش نبود مرمت کرد و در این کار مأمونین را به خدمت و حتی خود در این خدمات شرکت می‌کرد تا این بنا که سابقه هزار ساله دارد دوباره آباد شد و وی تا مرز شهادت در این مجلس نه تنها نماز جماعت داشت بلکه در تمام شب‌ها به وعظ و اندرز مردم می‌پرداخت حتی زمانی که از ناحیه طاغوت منبر رفتن او ممنوع بود بعد از نماز عشا رو به طرف مامونین می‌کرد و مطالبی آموزنده می‌فرمود. وی با پیروی انقلاب به امام جمعه شیراز منصوب شد و سپس به نمایندگی مجلس خبرگان ازطرف مردم شیراز منصوب گردید و در تصویب و تدوین قانون اسلامی جمهوری اسلامی و تصویب اصل ولایت فقیه نقش بسزایی داشت. در روز جمعه 20 آذر ماه 1360 هنگام عزیمت برای اقامه نماز جمعه به همراه نوه خود شهید محمد تقی دستغیب و هشت نفر از یاران با وفا به شهادت رسید. مرقد ایشان در حرم مطهر سید میرمحمد بن موسی بن الکاظم می باشد که مورد توجه و زیارتگاه مردم شیراز است.

 

شهید دستغیب از تولد تا شهادت

 

سیره اخلاقی

 

درباره جلسات وعظ و سخنرانی آیت الله شهید دستغیب گفته شده است: «…همه از سخنان ایشان به قسمی منقلب می‌شدند که گاهی از همان آغاز صحبت گریه می‌کردند. چه بسیار جوان‌هایی که دیندار، متهجد و هدایت شدند و چه پیرها که از گذشته‌های خود تائب گردیدند. چه سحر بیانی داشت که این طور دگرگون می‌ساخت، نه! سحر بیان نبود؛ بلکه آن روح صاف و ملکوتی بود که از لا به لای سخنانش جان می‌بخشید.

هم چنین درباره این عارف زنده یاد گفته‌اند: «…برخی ناز پروردگان از ترس این که سخنان آتشین ایشان، جرقه‌ای به خرمن خیالات واهی شان بیفتد، به مجلس ایشان حاضر نمی‌شدند…آری شهید دستغیب نمودار اخلاص، مجسمه تقوا و فضیلت و مظهر زهد و عبادت بود…

حق مطلب آن است که «استعاذه حقیقی داشت و خودش را ساخته بود…با ریاضت های طولانی و شرعی با شیطان جنگید و پیروز شد. از این رو سخنان ایشان، این چنین بر دل ها می نشست، چون از دلی صاف و بی غبار برمی آید و این گونه راه تهذیب نفس و تحصیل اخلاق فاضله را می آموزد.»

 

سیره تبلیغی

 

شهید دستغیب رحمه الله در شب های احیای ماه مبارک رمضان، بر فراز منبر دعای «ابو حمزه می خواند. آه که زمین و سقف با هم می لرزید! آن وقت که او از سوز دل و از زبان حضرت سجاد علیه السلام می گفت: «ابکی لخروج نفسی…». نفسش به شماره می افتاد. آن جا که درباره قیامت باز هم از دعای ابو حمزه می خواند: «وجوه یومئذ مسفرة…» آن وقت چند دقیقه مکث می کرد، قلب ها شکسته و اشک ها روان و دست ها را به آسمان بلند می کرد و با منتهای امید و با خاطری آسوده، نفس طولانی می کشید و ادامه می داد: «سیدی علیک معولی و معتمدی و رجائی». درباره خطبه های نماز جمعه ایشان آمده است: در خطبه نخست، در هر خطبه اش آیه یا آیاتی را عنوان می کرد، مردم را از گناه می ترسانید و از عذاب الهی و سخطش برحذر می داشت و به خدا آشنایشان می ساخت…بخش های معنوی خطبه را با آیاتی که عنوان می کرد، درباره معارف، مواعظ و سفارش به تقوا بود. از معارف سعی می کرد مردم را با خدا آشنا سازد. تذکرات مسائل روز، او را از ارشاد مردم و آشنا ساختنشان به معنویات باز نمی داشت. می کوشید با اسم، فعل و صفت خداوند آشنا شوند. در بخش مواعظ می کوشید آنان را از عقبات بعد از مرگ بر حذر دارد; از قهر و سخط الهی بیندیشند و از گذشته ها پشیمان و تصمیم بر تدارک در آتیه داشته باشند. در بخش تقوا – که اهم آن انجام واجبات و ترک محرمات بود – نهایت اهتمام را در تشویق مردم به کار می بست و در کمتر خطبه ای است که از مردم نخواهد، واجبی از آنان فوت نشود و حرامی از آنان سرنزند»

 

شهید دستغیب در کلام مقام معظم رهبری

خاطره ای از شهید آیت الله دستغیب(ره)

 

شمیم شهادت

 

یکی از ارادتمندان حضرت آیت اللّه انصاری می گوید: به اتفاق آیت اللّه دستغیب و آیت اللّه نجابت، به همدان خدمت آیت اللّه انصاری رفتیم. در یکی از روزها که خدمت آن عالم ربانی نشسته بودیم، شهید دستغیب از آیت اللّه انصاری درخواست نمود که او را در رسیدن به مقام فنا یاری کند و در این موضوع، اصرار فراوان داشت. بعد، آیت اللّه دستغیب جهت کاری از اطاق بیرون رفتند؛ آیت اللّه انصاری به ما رو کرد و فرمود: این سید برای رسیدن به مقام فنا خیلی اصرار می کند، ولی نمی داند که مقام فنای او باعث شهادت و کشته شدنش به وسیله دشمنان اسلام می شود. از آیت اللّه نجابت نیز نقل شده: من خودم حاضر بودم که آیت اللّه انصاری صریحاً خبر از به شهادت رسیدن آیت اللّه دستغیب را دادند…«یاد این شهید، در دل عاشقان فضیلت و ملت وفادار ایران، زنده است. مسجد و محراب و منبر شیراز، نغمه ملکوتی این شهید راه اسلام را از یاد نمی برند و درس های انسان ساز ایشان که در قلب انسان های متعهد، غوغا برپا می کرد، جاویدان است».

 

راز پنهان

 

آثار ماندگار

 

1- شرح کفایة الأصول آخوند خراسانی؛ 2- تقریرات درس فقه و اصول آیت الله العظمی، شیخ محمدکاظم شیرازی؛ 3- داستان های شگفت؛ 4- رساله توضیح المسائل؛ 5- شرح فوائد الأصول شیخ انصاری؛ 6- استعاذه؛ 7- قلب سلیم؛ 8- زندگانی صدیقه کبری، فاطمه زهرا؛ 9- سید الشهداء؛ 10- گنجینه ای از قرآن؛ 11- گناهان کبیره؛ 12- آدابی از قرآن؛ 13- سرای دیگر؛ 14- معارفی از قرآن؛ 15- رازگویی و قرآن؛ 16- قلب قرآن؛ 17- حقایقی از قرآن؛ 18- معراج؛ 19- قیامت و قرآن؛ 20- بهشت جاویدان؛ 21- فاتحة الکتاب؛ 22- صلوة الخاشعین؛ 23- بندگی راز آفرینش؛ 24- ایمان.

 

در سایه کلمات

 

«مسئله امامت و خلافت مهدی موعود و جهان را پر از عدل کردن، به قدری مهم است که در کتاب های آسمانی زبور داوود، صحف ابراهیم، تورات موسی و انجیل عیسی به آن مژده داده شده است…. در سایه ولایت او سیر و سلوک الهی آسان می شود…. آن وجود مقدس است که دانشجویان مکتب خداشناس را به آنی از مدرسه ابتدایی به مکتب انتهایی می رساند». «ترک واجبات و ارتکاب محرمات، حجاب و نقاب دیدار ما از آن حضرت است.

اگر بفرمایید: چرا به آن حضرت دسترسی نداریم، جواب این است: چرا به انجام دادن واجبات و ترک محرمات ملزم نیستید؟ او به همین دلیل، از ما راضی نیست».(اشارات – شماره 126) «واجب است در هر دوره ای مسلمین دور یک محور باشند، یک رهبر الهی داشته باشند… در زمان غیبت مهدی (عج) فقیه عادل زمان و امروز حضرت آیت الله العظمی امام خمینی (رهبر) است و هر کس در مقابل او ایستاد قانون خدا را شکسته است.

ولایت فقیه ; یعنی حکومت خدا، حکومت رسول خدا (ص)، رسول خدا (ص) ولایت کرد سرپرستی کرده لشکرکشی کرد و تمام امور مسلمین را به عهده داشت، حال امام هم دنباله آن راگرفته اند، بزرگ ترین گناه یک قوم که دارای یک رهبر الهی است، مخالفت بااین رهبر است و بزرگترین عبادت جهت آن قوم اطاعت از چنین رهبری است و بزرگ ترین دام شیطان جدایی ملت مسلمان از رهبر الهی است.»

 

زنگ انتظار

توصیه هایی از استاد شهید دستغیب شیرازی

تهذیب نفس(1) (2)

عرشیان فرش نشین

 

شهید آیت الله دستغیب(ره) از نگاه دیگران

 

یاد این شهید در دل عاشقان فضیلت و ملت وفادار ایران زنده است. مسجد و محراب و منبر شیراز نغمه ملکوتی این شهید راه اسلام را از یاد نمی برند. درسهای انسان ساز ایشان که در قلب انسانهای متعهد غوغا برپا می کرد جاویدان است. دستغیب به دستِ غیب نشینان ملکوت سپرده شد و در آغوش رفیق اعلی آرمید. او نمرده؛ که زندگانی جاوید در جرگه پرده نشینان قدس و عاشقان لقاء اللَّه یافت. از خدا بیخبرانی که همت بر قتل این رهبران فضیلت و رهروان به سوی محبوب گماشته اند با فضیلت و حق طلبی مخالفند. اینان گمان می کنند با این حرکات غیر انسانی مذبوحانه در صف عاشقان شهادت و سوختگان در راه پیوستن به لقاء اللَّه شکافی پیدا می شود. اینان طعم ایمان به غیب و عشق به محبوب را نچشیده و شب پرگانی هستند که از وصل آفتاب گریزانند؛ و مردگانی هستند به صورت زندگان که با اعمال وحشیانه خود می خواهند سد راه حقیقت کنند و اسلام عزیز را به خیال فاسد خود به تباهی کشند. خداوند قادر، اسلام بزرگ را فرو فرستاده و حفظ و نگهبانی آن را تضمین فرموده است. از خداوند تعالی رحمت برای شهیدان، خصوصاً این شهید معلم اخلاق و مُهذِّب نفوس خواستار، و برای بازماندگانشان صبر و اجر مسألت می نمایم. و السلام علی عباد اللَّه الصالحین. هشتم ربیع الاول 1402/ 14 دی ماه 60- روح اللَّه الموسوی الخمینی

لینک های مرتبط

 

نرم افزار «مجموعه آثار شهید دستغیب» در یک نگاه

مجموعه آثار شهید دستغیب رحمه الله

hawzah.net

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *