معرفی مرکز آموزش مؤسسه علمیه علی بن موسی الرضا علیه السلام ویژه خواهران
مؤسسه علمیه السلطان علیبنموسیالرضا علیهالسلام ویژۀ خواهران فعالیت خود را از مهرماه ۱۳۷۹ با هدف ترویج فرهنگ و معارف اسلامی آغاز نمود. مؤسسه به نام مبارک و پربرکت ثامنالحجج علیه آلاف التحیة والثناء نامگذاری شد تا این نام، نشانی باشد از آن که همۀ ما ریزهخوار سفرۀ معرفتی و مادی امام رئوف هستیم و جرعهنوش کوثر رضوی.
از جمله رسالتهای مؤسسه علمیه علیبنموسیالرضا علیهالسلام تربیت بانوان مهذّب، عالم، انقلابی و توانمند در مدیریت فکری و فرهنگی، تبلیغ، تعلیم و تربیت، تحقیق و اجتهاد است. همچنین تبلیغ و ترویج فرهنگ، ارزشها و معارف اسلام ناب و آموزههای مکتب اهل بیت علیهمالسلام با تأکید بر موضوعات زن و خانواده از مأموریتهای این موسسه است.
سطوح علمی
نظام آموزشی مؤسسه علمیه السلطان علیبنموسیالرضا علیهالسلام در دو برنامۀ آموزشی طلبگی و غیرطلبگی ارائه میشود.
برنامه آموزشی غیر طلبگی:
این کلاس با عنوان دروس استاد بروجردی در مؤسسه ارائه میشود، این نامگذاری از آن روست که کلیۀ دروس در این برنامه فقط توسط استادزهره بروجردی برگزار میشود و مدرّس دیگری مانند طلبگی ندارد.
این کلاسها از سه منبع قران، نهج البلاغه وصحیفه سجادیه نشأت میگیرد و از این سه منبع آبیاری میشود.
موضوعات متنوع کاربردی و منطبق با نیازهای روز جامعه از این منابع، توسط استاد بروجردی استباط و استخراج میشود تا دسترس مخاطبین قرار گیرد.
در این کلاسها به مخاطبین یادآور میشود که اگر در قرون اخیر گروهی از افراد دچار سردرگمی شدهاند و از هدف اصلی بشریت فاصله گرفتهاند، از آن روست که از این منابع غافل شدهاند.
استاد بروجردی در این کلاسها به خویش و به دیگران یادآور میشود که رستگاری، فلاح، آرامش و خوب زندگی کردن در پرتو نور قرآن و اهل بیت است.
لازم به ذکر است که این کلاسها به دو صورت حضوری و مجازی (در فضای اسکای روم) برای کاربران محترم قابل استفاده میباشد. شرکت در کلاسهای غیر طلبگی استاد بروجردی برای عموم بانوان آزاد است که بعد از ثبتنام از طریق درگاه اینترنتی مؤسسه میتوانند از مطالب ناب کلاسها بهرهمند شوند. سالانه تعداد زیادی از بانوان محترم از این دروس کسب فیض میکنند.
برای نمونه به رئوس موضوعات کلاسهای غیرطلبگی اشاره میشود:
1. تفسیر قرآن به صورت تفسیر یک سوره از ابتدا تا انتها یا به صورت تفسیر آیات به شکل کاربری و منطبق با موضوعات روز؛
2. شرح نهجالبلاغه که گاه استاد بروجردی به شرح یک خطبه یا نامه یا حکمت میپردازد و گاه موضوعات مختلف از قبیل روانشناسی در نهج البلاغه، اشتباهات زندگی، مدیریت بحران و… . را از نهج البلاغه مورد بررسی قرار میگیرد.
3. شرح صحیفۀ سجادیه. استاد بروجردی در این کلاس، گاه مخاطب را به تفسیر و شرح یک دعای مشخص دعوت میکند و گاه به درخواستها و رهنمودهای حضرت در دعاهای متفاوت میپردازد. همچنین رسالۀ حقوق امام سجاد علیهالسلام نیز مورد توجه ایشان است.
4. شرح مثنوی و دیوان حافظ. استاد بروجردی در تمام سنوات تدریس سالانه به شرح مثنوی و و دیوان حافظ مبادرت ورزیدهاند که در بعضی از سالها به بررسی و شرح یک غزل خاص از دیوان حافظ یا بررسی یک داستان از داستانهای مثنوی پرداخته شده است و گاه در این منابع، موضوعات خاص و بهروز را بررسی کردهاند.
5. شرح کتب امام خمینی(ره). استاد معمولا در هر سال تحصیلی به شرح یکی از کتابهای امام خمینی (ره) میپردازد. مثل شرح آداب الصلاة، اربعین حدیث، جنود عقل وجهل و … .
برنامه آموزشی طلبگی
مؤسسه دروس طلبگی را در چهار سطح برگزار میکند که این دروس در موضوعات مختلف توسط اساتید و مدرسان خبره و آشنا به فقه و اصول برگزار میشود.
این برنامه در محورهای آموزشی، تربیتی و تهذیبی و به منظور تربیت مبلغان توانمند جهت نشر احکام و معارف اسلامی، اهداف زیر را دنبال میکند:
1. فراگیری علوم پایه و مقدماتی؛
2. فهم عمیق علوم و معارف اسلامی بر اساس قرآن و مکتب اهلبیت؛
3. تربیت عالمان صاحب نظر در رشتههای علوم حوزوی؛
4. تولید علم و اندیشۀ ناب اسلامی؛
5. تأمین نیازهای فرهنگی و پژوهشی، پرورش اندیشمندان حوزه و جوامع اسلامی؛
6. تربیت عالمان و مبلّغان وارسته و متّقی؛
7. تأمین نیازهای معنوی جوامع اسلامی؛
8. زمینهسازی تکامل و رشد فضایل انسانی و سلوک معنوی.
مقاطع تحصیلی طلبگی
سطح یک: در اولین مقطع از این برنامه، طلاب، علوم پایه و مقدماتی از قبیل: ادبیات عرب و منطق را فرا میگیرند و با علوم اسلامی از قبیل: فقه، اصول، علوم قرآنی، تفسیر، حدیث، اخلاق اسلامی، عقاید و احکام آشنا میشوند.
سطوح تکمیلی (عالی): طلاب پس از گذراندن سطح ۱ میتوانند به تحصیل در سطوح ۲ و ۳ و ۴ بپردازند. در این سطوح دروس فقه و اصول، فلسفه و کلام به صورت استدلالی ارائه میشود که با بالا رفتن سطوح، سطح استدلالی بودن دروس بهتدریج ارتقا مییابد و به حد استنباط و اجتهاد میرسد.