چله موسوی

چلۀ موسویه

 

چله‌ای که معروف به چله «موسوی» است ریشه در میقات حضرت موسی کلیم الله دارد، این چله از شب اول ماه مبارك ذي‌القعده چله موسویه شروع می‌شود و در پايان دهۀ اول ماه ذی‌الحجه خاتمه مي‌يابد.

 

هدف اصلی از چله موسوی آن است که انسان در این ایام توجه خاص به اعمال، رفتار و نیات خویش داشته باشد و در انجام واجبات، ترک محرمات دقت کند و همچنین به سخنی که بر زبان می آورد و کاری که انجام میدهد توجه نماید.

قرآن کریم می‌فرمايد:

«وَوَاعَدْنَا مُوسَى ثَلَاثِينَ لَيْلَةً وَأَتْمَمْنَاهَا بِعَشْرٍ فَتَمَّ مِيقَاتُ رَبِّهِ أَرْبَعِينَ لَيْلَةً وَقَالَ مُوسَى لِأَخِيهِ هَارُونَ اخْلُفْنِي فِي قَوْمِي وَأَصْلِحْ وَلَا تَتَّبِعْ سَبِيلَ الْمُفْسِدِينَ»[1]
«و با موسى سى شب وعده گذاشتيم و آن را با ده شب ديگر تمام كرديم تا آنكه وقت معين پروردگارش در چهل شب به سر آمد و موسى [هنگام رفتن به كوه طور] به برادرش هارون گفت در ميان قوم من جانشينم باش و [كار آنان را] اصلاح كن و راه فسادگران را پيروى مكن.»

 

پیامبر اکرم (ص) در حدیثی فرموده‌اند:

« مَنْ‏ أَخْلَصَ‏ لِلَّهِ‏ أَرْبَعِينَ صَبَاحاً ظَهَرَتْ يَنَابِيعُ الْحِكْمَةِ مِنْ قَلْبِهِ عَلَى لِسَانِهِ»

«هرکس چهل روز خود را برای خدا خالص کند، چشمه‌های حکمت از قلب وی بر زبانش جاری می‌شود»

علمای بزرگواری نظیر حضرت آیة الله جوادی آملی بر این چله تأکید فراواني دارند. این ظرف زمانی، ظرف خاصی است که حضرت موسی را در میقات طور به وصل خاصی نائل کرد و این امکان هست تا ما نیز با مراقبه و توجه خاص بتوانیم حجب ظلمانی و حجب نورانی خود را تا حدی در این ایام مرتفع کنیم و به وصال خاص برسیم.طبیعی است که باید در این چله بیش از توجه به اذکار لسانی؛ ذکر قلبی و توجه به خالق را در تعاملات اجتماعی‌مان داشته باشیم.

همانگونه که برای رسیدن به شب قدر از روز اول ماه رجب مشغول مراقبه می‌شویم و اعمالی را انجام می‌دهیم و در ارتباط‌مان با افراد مراقبه داریم تا برای ماه رمضان و شب قدر آماده شویم. از امشب هم باید مراقبۀ خاصی داشته باشیم تا راه وصال به عرفه برای ما هموار شود. معتقدیم تمام‌الحج در عرفه و معرفة الامام است. پیش‌نیاز معرفة الامام از شب اول ذی‌القعده آغاز می‌شود.

«شست‌و‌شویی کن و آنگه به خرابات خرام»

 تطهیر ما برای رسیدن به عرفه از امشب باید شروع شود. نیازی به ختم‌های سنگین نیست؛ کیفیت بر کمیت ترجیح دارد. از پیامبر بخواهید همان مقدار کار اندک را که انجام می‌دهید تحت ولایت مستقیم ایشان انجام شود و شما را تحت‌الحفظ خود قرار دهد. روزشمار عرفه از امروز شروع می‌شود، بسیار تفاوت است که با آمادگی وارد عرفه شویم یا اینکه با دست خالی به عرفه برسیم.

لازم به یادآوری است هر عملی که انجام می‌دهیم هر ذکر و دعایی که می‌کنیم در برابر الطاف پروردگار بسیار ناچیز است؛ اما معتقدیم صرفاَ هر آنچه انجام می‌دهیم از باب رعایت ادب است؛ زیرا ادب، آداب دارد. ما می‌خواهیم آداب رسیدن به عرفه را انجام دهیم و این آداب از آغاز چله موسویه است.توجه خاص در این ایام، در روابط فردی و اجتماعی و اخلاقی و عبادی ما تغییر ایجاد می‌کند.گرچه دستمان خالی است؛ اما معتقدیم برای وصال به عرفه، باید اقدامی انجام دهیم.

تمام ماه ذی‌القعده را مهمان خاندان امام رضا‌ هستیم، کل ماه، میهمانی امام رضاست و این را به فال نیک می گیریم که در عرفه «راضیة مرضیة» شویم؛ به همین جهت توصیه می‌کنم که حتما در چله‌هایتان امام رضا علیه‌السلام را واسطه قرار دهید؛ قرآنی به حضرت هدیه کنید یا صلوات هدیه کنید.

اذکار توصیه شده توسط استاد زهره بروجردی برای چله موسویه: ۱. سوره فجر  ۲. سوره فتح  ۳. زیارت جامعه سوم

ان‌شاءالله برکت آیات قرآن و دعای اهل بیت در این چله همراه و پشتوانه‌ی محکمی برای هر خواهانی باشد.

 

 

 


[1]. سوره اعراف، آیه 142

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *