تسبیح، به معنای شناور شدن است و در ادبیات عرفانی همهی موجودات در دریای عشق الهی شناورند.
بلبل با زبان خود تسبیح محبوب را میگوید و قناری به لسان خویش، قمری ذكر تسبیح خود دارد و باران ذكر دیگر، كائنات همه تسبیح گوی حقاند و شناور در ذكر رحمان.
هر كس به زبانی صفت حمد تو گوید بلبل به غزل خوانی و قُمری به ترانه
هیچ موجودی در نظام عالم سرگردان و بیهدف خلق نشده، بلكه مسیر همه الی الله است و مقصد همگان مشخص، انسان در گردونهی هستی جایی برای خویش دارد و به سوی مقصدی مشخص در حركت است مقصدی كه همه به سوی آن روانند.
شكوفایی و رشد استعدادها و تواناییهای بشر به میزان همراهی او با نظام خلقت است، زیرا در رأس این نظام وجود مقدس حضرات معصومین میباشند كه تسبیح گوی محض خدای سبحانند.
تسبیحات حضرت زهرا (س) رهآوردی است كه از خانه ولایت برای بروز، و شكوفایی تواناییهای بشر، بر كل عالم عرضه شده است، زیرا هر فتح و گشایشی و هر شكوفایی و بروز استعدادی از بیت عصمت و طهارت نشأت میگیرد و شكوفا میشود.
توانمندترین افراد عالم وجود مقدس اهل بیتاند كه در رأس آنها وجود مقدس و مطهره ام ابیها فاطمه زهرا (س) است اوست كه جلوهی نام قدیر خدای سبحان است و اوست كه با تسبیح عرشی خویش تسهیلاتی برای بشر ایجاد میكند كه از هر گونه عجز و ناتوانی در امان میماند.
تسبیح اوست كه راحتی و امنیت و آرامش میبخشد، این تسبیح هدیهای عرشی كه با هیچ مستحب دیگری قابل مقایسه نیست مستحبی كه بعد از سفر عرشی نماز جای میگیرد تا قصور و كاستیهای ملاقات با محبوب را جبران كند.
وجود مقدسه حضرت زهرا (س) چون از كار روزانه احساس خستگی كرد و از پدر تقاضای خدمهای كرد كه او را در امر خانهداری یاری كند. رسول خدا (ص) تسبیحات را از سوی خدای خویش برای فاطمه (س) به ارمغان آورد تا مطهره عالم سفرهای به وسعت كل عالم بگسترانند كه برای هر دل خسته و رمیدهای سامان آورد.
«سبحان الله » : « خدا منزه است »
فاطمه (س) در این تسبیح اعلام كرد :
- منزه است خدایی كه بر یاری بنده خویش همّت نگمارد.
- منزه است خدایی كه از درخواستهای بنده غافل باشد.
- منزه است خدا كه چون بنده او را به یاری طلبد دیگری را جایگزین خویش كند.
- منزه است خدا كه بندهاش را به در خانهی غیر فرستد.
- منزه است خدا ….
و فاطمه حلقهی اتصال تسبیح بنده و پاسخ خداست.
برگرفته از سخنان استاد زهره بروجردی