شیطان شناسی _ بخش پانزدهم

شناخت دشمن و پرهیز از او منجر به ارتباط بیشتر و مستحكم‌تر با دوست می‌شود و به واسطه این معرفت فرد از گرفتاری در دام‌های گسترده شده توسط شیطان، خود را مصون می‌كند.

این مصونیّت سبب می‌شود كه وقت و نیرویی برای چاره‌اندیشی و رهایی از چنگال انحرافات موجود هدر نرود. در نتیجه بنده با تمام نیرو رهسپار هدف می‌شود.

 

محل فرود شیاطین؟

 

  • دروغگو

 

جامعه هدف شیطان چیست و بستر ظهور او كجاست؟

جواب این پرسش با استعانت از كلام خدا هویدا می‌شود.

 

«هَلْ أُنَبِّئُكُمْ عَلَى مَنْ تَنَزَّلُ الشَّيَاطِين تَنَزَّلُ عَلَى كُلِّ أَفَّاكٍ أَثِيمٍ»[1]

«آیا شما را خبر دهم كه شیاطین بر چه كسى فرود مى‌آیند؟ بر هر دروغگوی گناهكارى فرود مى‌آیند.»

خداوند سبحان در قرآن كریم می‌فرمایند:

محل فرود شیطان دل‌های بیماری است كه دروغ و تهمت در آن ریشه كرده است. این گونه نیست كه ابلیس در هر زمان و مكانی كه بخواهد فرود آید و هر بنده‌ای را به اسارت خود در آورد. بلكه نیازمند زمینه و بستری مناسب است و متاسفانه این خود فرد است كه در مهیا كردن آن نقش دارد.

«َافّاک» صیغه مبالغه و از ماده افك به معنی تهمت و دروغ است.

او اهل تهمت و دروغ است و این كار را بطور مداوم انجام می‌دهد. پس از منظر كلام وحی، كلید صندوقچه گناهان و بستر مناسب بروز شیطان «دروغ» است.

كلام دروغ فقط شامل جملات بزرگ خالی از صدق نیست بلکه طیف وسیعی دارد و باید به ظرائف آن توجه كرد. گاه یك تعارف كوچك كه از قلب بر نمی‌آید و عملاً از انجام آن عاجزیم دروغ محسوب می‌شود.

كلام دروغ هر اندازه که باشد، اندك اندك محیط را برای فرود شیطان آماده می‌سازد. باید توجه داشته باشیم كه گفتن هر سخن راستی واجب نیست، ولی دروغ گفتن حتی اگر ناچیز باشد حرام است.

باید به شدت مراقب كلام خود باشیم تا در طول روز دروغی را بر زبان جاری نسازیم. در عهدی كه با خود دارم، در مواجه با خلق خدا و حتی در برابر خداوند سبحان، صادق باشم.

به طور مثال اگر در تكبیر نماز صداقت رعایت شود تا انتهای نماز حق آن ادا خواهد شد. وقتی با بیان الله اكبر كنج دل را نیز از غیر خدا خالی كردیم و بزرگ دیگری را در نظر نداشتیم می‌توان مدعی صداقت بود.

مهم‌تر اینكه وقتی باب دروغ باز شد استمرار می‌یابد و یك كلام دروغ موجب می‌شود كه دروغ‌های دیگری هم در پس آن جاری شود.

 

این مبحث ادامه دارد…

«برگرفته از بیانات استاد زهره بروجردی»

 


[1]  سوره مبارکه شعرا، آیات ۲۲۱ و ۲۲۲

قسمت  15شیطان شناسی  از واتس آپ

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *