احساس ناتوانی ممنوع!
در همین ابتدای بحث روایتی از قول حضرت امیرالمؤمنین (ع) بیان میشود تا شما هرگز احساس ناتوانی نكنید، باید این تفكر در نطفه خاموش شود و ریشه این احساس ناتوانی خشكانده شود، احساس ناتوانی ما گاهی به جهت این است كه از خودمان زیاد انتظار داریم.
امیرالمؤمنین (ع) میفرمایند:
«رَحِمَ اللَّهُ امْرَأً عَرَفَ قَدْرَهُ وَ لَمْ يَتَعَدَّ طَوْرَهُ»
« خدا رحمت کند کسی را که ارزش خود را بشناسد و میزان خود را بشناسد و جایگاه خود را بشناسد و از آن مرتبهای که خدا برای او قرار داده تعدی نكند»
اگر جایگاه خود را بدانیم و بلندپروازی در مسیر و یا كسالت و تنبلی نداشته باشیم، قطعاً در امر اصلاح به اذن حق به نتیجه میرسیم، اینکه گاهی افراد در امر اصلاح بسیار دلگیر و ملول میشوند و احساس سرشکستی و ناامیدی میکنند، چون میخواهند كار چندین نفر را یك نفره انجام دهند این امر اشتباه است. هر كس باید در جای خود كار كند و لازم نیست نقش دیگران را بر عهده بگیرد، هركس خودش بايد دغدغه كار خود را داشته باشد.
« لَمْ يَتَعَدَّ طَوْرَهُ» یعنی شما سر جای خودتان قرار بگیرید كار خودتان را انجام دهید یقین هم داشته باشید که كار درست شما اثرش بیشتر از آن است كه به جای چند نفر كار كنید. البته شاید اثری که مدنظر شماست نباشد اما حتماً آثار مثبت دیگری دارد كه چون با آنها مواجه شوید در مییابید جِدّ و جهدتان ابتر و بیاثر نبوده است.
اعضای خانواده امانات الهی هستند
اگر من میخواهم خانوادهام درست شوند و فرزندانم اصلاح گردند، باید بدانم همسر و فرزندان من قبل از اینكه همسر و فرزندان من باشند، بندهی خدا هستند. ایشان قبل از تعلقشان به من، امانات الهیاند و من برای حفظ خانواده باید از مالك اصلی آنها برای اصلاح كمك بگیرم تا امانات او را سالم برگردانم و در آنها خیانتی نكنم.
اهمیت نیّت صحیح در اصلاح خانواده
نيّت در زبان عرب از «نوی» به معنای هسته است، اگر هسته میوه تلخ باشد میوه تلخ میشود. بذر نامرغوب میوه نامرغوب میدهد، در امر اصلاح خانواده اگر نیتها درست باشد امر اصلاح به سامان میرسد در غیر این صورت اگر در نیّت ها مشکلی باشد اصلاحی در میان نیست و ثمرهاش درست نخواهد بود.
اولین راهکار اصلاح خانواده این است که هر فرد خود را بررسی کند تا ببیند نيّت او برای اصلاح خانواده چیست، آیا برای آن است كه مردم بگویند: «فلانی فرزندان خوبی تربیت كرده! و یا خانواده موفقی دارد» و یا اینکه برای رضای خداوند سبحان است. آیا نیتش این است كه در اصلاح خانواده خود او بدرخشد و یا اصرار دارد خدا بدرخشد، اگر نيّت درخشیدن خود را داشته باشد نیّت او صحیح نیست و تلاش او هرگز به ثمر نمیرسد.
خشت اول گر نهد معمار کج تا ثریا میرود دیوار کج
امّا اگر قصد درخشيدن خدا و شريعت را داشته باشد و رضایت حق مدنظر او باشد و خواستار این باشد که هریک از اعضای خانوادهاش در جایگاه بندگی قرار بگیرند طبق سنّت خداوند «وَ الَّذینَ جاهَدُوا فینا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنا» [1] این جِدّ و جهد قطعاً به ثمر میرسد و حتماً موفق خواهد شد.
پس هر جا كه قصد گُل كردن داشتید به عنوان یك مادر موفق، یك همسر موفق و …، ضربدری بر منيّت خود بكشید، امّا اگر خواستید خدایتان جلوهگر شود و شما فقط بندگی كنید، مطمئن باشید كه از همان ابتدا حمایت میشوید. چون در این حالت شما در مقابل خدا قرار نگرفتهاید بلكه به عنوان یك خدمتگزار و بندهاید در این صورت خدا به میدان میآید و كمِ شما را زیاد جلوه میدهد، زشتیهایتان را زیبا به چشم میآورد، كم كاریهایتان را جبران میكند، زیرا او میداند كه شما رقیب نیستید.
پس اگر میبینید گاهی كارهایتان به نتیجه نمیرسد، ببینید چند بار در حین انجام كار كلمه «من» را تكرار كردهاید و گفتهاید: «من چنین كردم» و «من چنان كردم» خدا هرگز اجازه نمیدهد صورت خودخواهی بندهاش در نظام عالم بپیچد، چون با كل كائنات مخالف است و موج منفی ایجاد میكند. من، من گفتن بندگان مانند موج رادیوی بیگانه آزاردهنده است. امّا وقتی گفته میشود خدا خدا، «هذا مِنْ فَضْلِ رَبِّی »؛ «این از فضل و بخشش خدای من است»، «الحمدلله خدا كمك كرد» و یا اینكه «خدا دست آدم را میگیرد» این امواج با كل كائنات مخالف نیست، این موج برای همه مخلوقات آشناست. اگر چنین باشد خدا میگوید: پیچ این صوت را باز كنید تا بلندتر شود.
تاریخ جلسه: 93/5/14 – بخش دوم
این جلسه ادامه دارد…
«برگرفته از کلام استاد زهره بروجردی»
[1] سوره مبارکه عنکبوت ، آیه 69